Waveboarding Info

Alle informatie over waveboards!


Je wilt meer weten over waveboards? We hebben alle informatie over waveboards voor gepresenteerd.

Wat is een waveboard?
Een Waveboard combineert surfen, skateboarden en snowboarden. Het waveboard is vergelijkbaar met een skateboard, echter kenmerkt het waveboard zich door het gebruik van een specifiek wielensysteem, ook wel caster genoemd. Het board verplaatst zich op twee afzonderlijke roterende platen (decks), elk met éénn wiel in een caster. Zodoende zijn de wielen in staat om 360° te roteren. De platen zijn met behulp van een roterende stang, de torsiebar, aan elkaar verbonden, waardoor de platen rond de X-as kunnen draaien. Door de voeten in een S-vorm te bewegen, komt het waveboard in beweging.

Oorsprong van het waveboard
Het waveboard komt oorspronkelijk uit Zuid-Korea en is rond 2002 op de markt gebracht onder de naam ESS board. Na enige tijd heeft StreetSurfing de rechten verworven en het casterboard rond 2004 geintroduceerd en verder ontwikkeld tot wat nu kennen als het waveboard. 

Omdat de bedenkers weleens het surfen wilde beleven op straat hebben ze zwenkwielen (casters) onder een skateboard gezet. Doordat de wielen 360 ° kunnen draaien is het board zeer wendbaar. Een waveboard bestaat uit twee decks met ieder een wiel en caster. Deze decks zijn met elkaar verbonden door een torsiebar, waardoor beide decks afzonderlijk van elkaar kunnen draaien (torderen). De combinatie van casters, afzonderlijk draaiende decks en torsiebar maakt het waveboard uniek en maakt de surfachtige beweging op het board mogelijk. 

Andere namen voor het waveboard
Er zijn diverse andere termen en benamingen voor het waveboard. We zetten ze voor je op een rijtje:

Caster board: vernoemt naar de casters die onder het board zitten. 
Wiggle board: vanwege de wiggle (wiebelende) beweging die je maakt op het board.
Ripstik: dit is vernoemt naar het merk op de markt gebracht door Razor. Soms gebruikt men ook de term Ripstick, maar dat is een verkeerde spelling van de merknaam. 
Ess board: komt oorspronkelijk uit Zuid-Korea. Wordt zo genoemd vanwege de S-vorm die het board maakt tijdens het rijden. 
J-board: deze term wordt in sommige landen gebruikt. 
Vigor board: de naam refereert aan de Engelse term vigorous, wat staat voor krachtig. Een slechte gekozen naam, want waveboarden kost helemaal niet veel kracht. 
X-board: Ook wel ex-board. 
StreetSurf board: vernoemt naar de fabrikant en originele ontwerper van het waveboard. Het eerste model dat StreetSurfing op de markt bracht heette The Wave, wat de naam waveboard verklaart. Inmiddels is de term waveboard zo populair geworden, dat net zoveel gesproken wordt over waveboarden als over street surfen. 

Waveboard
De oorzaak dat er zoveel termen zijn voor praktisch hetzelfde product, is dat verschillende fabrikanten hun eigen handelsmerk willen promoten. Toch zijn ze er wel onderlinge technische verschillen in de producten. Het ene merk heeft een andere techniek in de casters of in de torsiebar en ook de gebruikte materialen verschillen. De kwaliteit kan van merk tot merk enorm varieren. Van alle waveboards die we getest hebben zijn er twee merken waar we positief over waren: Ripstik en StreetSurfing. In Nederland en Belgie is StreetSurfing het waveboard bij uitstek. StreetSurfing Benelux heeft het waveboard naar Nederland gehaald en promoot het StreetSurfing waveboard al enige jaren. 

StreetSurfing
StreetSurfing LLC is de fabrikant uit de Verenigde Staten en verantwoordelijk voor de introductie van het oorspronkelijke casterboard (voorloper waveboard). Sinds de oprichting in 2005 zijn er wereldwijd al meer dan 1 miljoen StreetSurfing waveboards verkocht. StreetSurfing is patenthouder. 

Er zijn door StreetSurfing in de loop der tijd diverse modellen op de markt gebracht:

The Wave: 
Het eerste en originele model. 

The Ripple
Dit is het jongere broertje van The Wave geschikt voor kids vanaf 3 jaar tot 6 jaar. 

The Stealth
Speciaal bedoeld voor professionele waveboarders. Meer griptape, betere wielen en kogellagers. Uitermate geschikt voor het betere stunt- en springwerk. 

The Wave LX (Light eXtreme)
Het nieuwste board van StreetSurfing heeft een vernieuwd design, lichtere materialen en bredere deckplates.
U maakt gebruik van een verouderde versie van
Internet Explorer, klik hier om deze te updaten.
x