Begrippenlijst

et waveboarden kent een aantal begrippen, de meeste hebben dezelfde betekenis als bij het skaten. Vroeg je je weleens af wat nu precies een caster is? Of een deckplate? We hebben alles voor je op een rijtje gezet. 

ABEC
De Amerikaanse aanduiding ABEC staat voor Annual Bearing Engineering Committee. De schaal loopt van 1 t/m 9. Hoe hoger de schaal, des te nauwkeuriger de lagers, hoe beter het wieltje 'rolt'. Hoe hoger de ABEC-waarde, hoe duurder de kogellager. Waveboards van StreetSurfing hebben ABEC 5 of hoger.

Bearings
Engelse woord voor kogellagers. 

Carven
Snowboardterm voor snijden door de bocht. 

Caster
Ook wel 'castor', letterlijk vertaald: wielvork. De casters kunnen 360 graden draaien, waardoor je met een StreetSurfing waveboard zeer wendbaar bent. 

Cruisen
Het rijden op straat met een surfachtige stijl. 

Deck of Deckplate
Dit is de 'plank' waar je op staat. Een waveboard bestaat uit twee afzonderlijk roterende decks. De decks van Street Surfing zijn lichtgebogen voor verbeterde grip en besturing. De deckplates van The Wave kunnen vervangen worden. De deckplates van The Stealth, Ripple en LX zijn niet vervangbaar. 

Goofy
Rechter voet voor.

Grip
Op ieder waveboard zitten spikes om de grip te verhogen, zodat je steviger op het waveboard staat. 

Heel Side
Kant van je hakken (hiel)

Kogellagers
Metalen rollende onderdelen van een wiel die er met kleine kogeltjes voor zorgen dat een wiel kan draaien om zijn as. De rollende lager zorgt ervoor dat het draaien van het wiel met weinig wrijving kan worden uitgevoerd. StreetSurfing waveboards bevatten kogellagers in de wielen maar ook in de casters. Zie ook ABEC. 

Nose
Voorkant of neus van het waveboard

Regular
Linker voet voor.

StreetSurfing
Waveboarden en StreetSurfen is hetzelfde. StreetSurfing is de officiele producent van het waveboard, vandaar dat waveboarden ook wel StreetSurfen wordt genoemd. Op deze site gebruiken we zoveel mogelijk de term waveboarden. 

Tail
Achterkant of staart van het waveboard. 

Toeside
Kant van je neus van je voet (tenenkant)

Torsiebar
Dit is de ronde roterende buis tussen de twee deckplates. Waveboards van StreetSurfing bevatten een ingebouwde veer, waardoor de decks vanzelf weer in normale stand terugkomen. Dit maakt het rijden op een waveboard makkelijker. De torsiebar zorgt voor meer wendbaarheid en verbeterde besturing. 

Wheels
Waveboard wielen lijken een beetje op inline skate wielen, maar zijn gemiddeld genomen duurzamer, zodat ze minder snel slijten. Waveboard wielen van StreetSurfing kun je eenvoudig vervangen. De hardheid is 85A. De diameter is 77 mm.
U maakt gebruik van een verouderde versie van
Internet Explorer, klik hier om deze te updaten.
x